• Κάτω από το ηφαίστειο

Το ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ δεν είναι μόνο το κορυφαίο έργο του Μάλκολμ Λόουρι, αλλά κι ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Οι κριτικοί το έχουν κατατάξει ανάμεσα στα δέκα σημαντικά βιβλία που παρουσιάζονται στη διάρκεια ενός αιώνα. Άλλοι το είδαν σαν ένα «ένα ποίημα» κι άλλοι σαν «μια μουσικά σύνθεση». Ο ίδιος ο συγγραφέας το χαρακτήρισε σαν «μια μεθυσμένη Θεία Κωμωδία». Σίγουρα πρόκειται για ένα έργο πολύ «πυκνό», ιδιοφυές, περίεργο και μοναδικό. Διαβάζοντας - και ξαναδιαβάζοντας - το ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ γίνεσαι φανατικός «πιστός» ή φανατικός αρνητής του Μ. Λόουρι : μια μέση άποψη, πάντως, αποκλείεται.

Με την πρώτη ματιά, έχουμε να κάνουμε μ'ένα μυθιστόρημα για τον έρωτα και το αλκοόλ. Ο βασικός του ήρωας, ο Πρόξενος Τζόφρεϋ Φέρμιν έχει όλη τη σκοτεινή γοητεία των μεγάλων «καταραμένων» της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Χώρος του έργου: το Μεξικό. Και περιρρέουσα ατμόσφαιρα: «η πάντα παρούσα, άγρυπνη θλίψη του παλιού Μεξικού». Όσο για το χρόνο, ολόκληρο το έργο - ολόκληρη η ζωή - εκτυλίσσεται την Ημέρα της Γιορτής των Νεκρών.

Έχει τονιστεί με επιμονή πως το ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάζεται και να ξαναδιαβάζεται. Γιατί κάθε καινούρια ανάγνωση φέρνει στην επιφάνεια κι ένα καινούριο μυθιστόρημα, κρυμμένο στη σκιά του προηγούμενου. Κι ίσως πίσω απο όλα αυτά τα μυθιστορήματα, να κρύβεται ακόμα ένα, το τελευταίο, το καθαρά ερμητικό: η σύγχρονη Καβάλα.


Συγγραφέας: ΜΑΛΚΟΛΜ ΛΟΟΥΡΥ

Μετάφραση: Μαρίνα Λώμη

ISBN: 960-263-023-Χ

write a review

Note: HTML is not translated!
   Bad           Good
Captcha

Κάτω από το ηφαίστειο

  • 20.00€